Pagina's

vrijdag 30 januari 2009

afdelingsvergadering 21 januari 2009

Vergadering Fietsersbond Brussel-Zuid 21 januari 2009 om 20u PF

aanwezig : Rudi, Bart, Ruth, Kris
verontschuldigd : Eef, Guido, Annick, Jutta, Willem, Gerina


1) goedkeuring vorig verslag

2) Leden
Er zijn nu 52 families lid van FB uit onze regio. Daarmee zijn we een middelgrote afdeling. Helemaal geen slecht resultaat voor een nederlandstalige fietsvereniging in brussel. Nieuwe leden komen vooral uit Vorst en Ukkel. Kris schreef ze allemaal aan en verschillende wilen actief FB via de mailinglijst volgen. Spijtig blijft dat er vooral (en vandaag zelfs enkel) leden uit Vorst de vergaderingen volgen. Sintgillenaren en Ukkelaren welkom !!

3) Berichten uit Vorst
* De volgende fietscommissie is gepland voor 17 februari om 12u bij openbare werken. Kris vraagt nog eens een bevestiging. Het is niet makkelijk om overdag te gaan. Ruth heeft nieuw werk en weet nog niet of ze zich kan vrijmaken. En Rudi kan nog niets beloven.
Kris vraagt ook of nog punten aan de agenda kunnen toegevoegd worden :
- werken aan de brug van de brusselse steenweg
- problemen tijdens de vorst en herschilderen van fietslijnen na de winter
- informatie over openbare onderzoeken op internet
Hadden we reeds op de agenda gezet :
- hoe staat het met het mobiliteitsplan
- de BEV-straten zijn nog niet geëvalueerd
- de GFR door de Merodestraat
- fietsboxen
* Van de Gemeenschapsraad van TW geen nieuws. Er is wel een nieuwjaarsreceptie op 24 januari om 16u30. Kris nodigt alle vorstse leden nog eens uit.
* De gemeente Vorst beslist tegen einde februari over de subsidies voor nederlandstalige verenigingen. We hebben twee dossiers ingediend (zie verder).

4) Berichten uit Sint-Gillis
* Er is niemand uit Sint-Gillis aanwezig. Het idee van Willem voor een overleg met de Schepen en GRACQ is nog niet gerealiseerd. Kris contacteert Lionel nog eens.
* PF denkt aan uitbreiding van de fietsenstalling wegens groot succes.
* De sympathieke fietsenhandelaar uit Sint-Gillis beklaagt er zich over dat hij nog niet op de winkellijst van FB staat. Hij heeft ook nog geen gratis fietskaarten gekregen. Kris hoort bij Eva.

5) Berichten uit Ukkel
* Geen nieuws uit Ukkel. Of Gerina al aan de jas van Jean-Luc Vanraes heeft kunnen trekken, weten we niet. Kris heeft hem nog eens aangeschreven, zonder resultaat.
* Het Candelaershuys heeft gereageerd op een rondvraag over een openbaar onderzoek. De Ukkelse info staat nu online.

6) Brussels Fietsplatform
* Volgende vergadering 5 maart in Molenbeek. Rudi kan niet gaan en Ruth en Bart weten het nog niet. In april zouden ze graag bij ons vergaderen. Kris vraagt aan Kirsten.
* Dirk Opstaele van FB-Molenbeek is 6 maanden lang voorzitter en iemand van FB-Anderlecht ondervoorzitter. Zo zal er om de 6 maanden doorgeschoven worden. Ook onze afdeling zal dus aan de beurt komen.
* Ons agendapunt is besproken dat er vanuit het secretariaat veel minder ondersteuning is dan vroeger (vooral ivm openbare onderzoeken en voorbereiding van grote projecten). Er is nu al maandenlang geen vervanging van Roel en dus kan er met het uitgespaarde geld enkele maanden een extra kracht voor Brussel betaald worden.
* Er staan ook veel acties op het programma :
- 7/2 ivm wildparkeren
- er wordt een persbericht voorbereid voor het volgende smogalarm
- 21/3 lenteschoonmaakactie
- 13/5 nationale actie “fietsen lucht op”
- 28/6 familiefietstocht
* FB-Brussel wil het beleid van de voorbije legislatuur evalueren ifv het opstellen van een meomrandum voor de verkiezingen. We stellen de volgende punten voor :
- BEV : vooral onderhoud en consequente signalisatie laten te wensen over
- IRISplan goed opvolgen
- parkeerbeleid moet gewestelijk worden
- en er moet meer aandacht voor fietsenstallingen komen (bv fietsboxen)
- er is weinig of geen vooruitgang geboekt voor de GFRs
- en er moet eindelijk eens prioritair werk van gemaakt worden

7, openbare onderzoeken
* Er zijn geen belangrijke nieuwe onderzoeken gemeld in onze regio.
* Kris heeft verschillende brieven geschreven ivm openbare onderzoeken die over parkeergelegenheid gaan.

8. website
* We hadden een webmaster gevonden (Lionel) maar hij wordt het leven moeilijk gemaakt. Het is weer werk dat van nationaal naar de afdelingen doorgeschoven is. Kris meldt dit nog eens bij het secretariaat.

9. Artikeltjes
* Ruth zorgt voor een artikeltje met foto over de Katangastraat in TW.
* We vragen Rudi of hij voor een kort artikeltje kan zorgen over de oprichting van FB-Brussel. Dit kan dan dienen voor Fabriekslawaai.
* Deze twee punten komen nog uit het vorige verslag. Bart maakt een artikel over onze afdeling en over de activiteiten die gaan komen. Ook niet-leden zijn op de vergadering welkom. Kris voegt er het logo en een foto van de fietswash aan toe. Voor de Hoorn.

10. Nieuwe activiteiten
* De cursus fietsSTART kan in het najaar ism Ten Weyngaert doorgaan, indien we er subsidies van Vorst voor krijgen. Wordt vervolgd.
* Er zijn ook subsidies voor een fietspromotiecafé aangevraagd. De muziekact waaraan we dachten (MET-X), willen wel komen met een speciaal fietsprogramma (fietsbellen, ...) maar ze zijn toch nogal duur (800 euro). Ruth kan groepjes uit de St-Antoniuswijk contacteren. Daarnaast is er cyclobal (twee clubs willen wel komen) en de circusschool (eenwielers, ...) Voor de paasvakantie is niet meer haalbaar. We denken eerder aan begin juni ism Bains (als het blijft bestaan). We kunnen hier verder aan werken, als we nieuws hebben over de subsidie (eind februari).
* (Ook uit het vorige verslag maar nog niet opgevolgd) Het oude heropgedoken ideetje om het oude Binnenbandparcours dat de 22 brusselse gemeenschapscentra verbond, permanent te bewegwijzeren, spelen we via Rudi door aan FB-Brussel. Die zou het idee en de knowhow kunnen verkopen aan de VGC. Kris meldt aan Eva.

11. functies in de vereniging
* De functie van secretaris is vacant (Annick vertrekt uit Brussel). Bart is kandidaat en zal vanaf volgende vergadering verslag nemen.
* Kris is al voorzitter van bij de oprichting van de afdeling. Afwisseling is zeer welkom.

12. varia
Ruth is naar de mobiliteitscommissie van de Staten-generaal geweest. Maar het was niet zo interessant. Lijst DeDecker kwam er voor de auto pleiten.


volgende vergadering : 11 maart 2009 om 20u in de Pianofabriek