Pagina's

donderdag 30 april 2009

afdelingsvergadering 11 maart 2009

Verslag vergadering 11/03/09 20h00, Pianofabriek

Aanwezig: Bart, Rudi, Kris, Ruth, Ludo, Kirsten (PF)
Verontschuldigden: Guido, Jutta, Eef, Gerina

Verslag vorige keer. Goedgekeurd.

Vorst: stand van zaken
Fietscommissie: er is het een en ander misgelopen bij het versturen van de uitnodiging, waardoor we afwezig waren. Wel was GRACQ in groten getale aanwezig, en zij hebben een paar nieuwe invalshoeken aan de vergadering. O.a. Het kruispunt Van Haelen – Van Volxem en de fietsvoorzieningen op de Brusselse Steenweg werden besproken.
Volgende fietscommissie: Rudi probeert te gaan, evenals Ruth. Onderwerpen: het ontbreken van markeringen op Van Haelen, de toestand van Fonsny – Van Volxem die opnieuw openligt, en de fietsboxen (uitgesteld van vorige keer).
Er komt een vraag of we gemeentelijke fietstochten willen organiseren voor nieuwkomers in de gemeente. De Heemkundige Kring kan zorgen voor inhoud. Ludo is geïnteresseerd om mee te werken.

Sint-Gillis: stand van zaken
Geen nieuws. De gemeente heeft ook geen fietscommissie. Kirsten probeert voor input te zorgen.
Via de Pianofabriek kunnen we misschien een rondetafel organiseren. Willem Stevens en Nathalie Espeel worden aangesproken. Eventueel in de Week van Vervoering? Ook de GRACQ moeten we aanspreken.

Ukkel: stand van zaken
Geen nieuws, want nogal ver. Ook de GRACQ is er weinig actief. Misschien eens een vergadering in Ukkel organiseren? Inwoners van de gemeente kunnen zorgen voor meer druk.

Fietsplatform
Ruth was aanwezig. De actie Lenteschoonmaak komt eraan. In Brussel vindt die plaats in de Albert I-laan, om 10h. Vrijwilligers mogen zich aanmelden bij het Fietsershuis (02 502 68 51).
Velocity en het DringDringfeest vinden weer plaats op Thurn en Taxis.
Het verkiezingengsmemorandum: enige discussiepunten waren:
- herhaling voor wegwijzers voor de Gewestelijke fietsroutes
- de fasering van verkeerslichten die niet zijn afgestemd op fietsers
- het gebrek aan bestuurlijke coördinatie: we stappen af van 'alles naar het Gewest' naar een meer stimulerend beleid voor de gemeenten, belonen van goede, en straffen van slechte gemeenten.
Onze opmerkingen staan erin vermeld (onderhoud en signalisatie BEV's)
Het Iris2-plan is behoorlijk onduidelijk. Er zal opvolging nodig zijn vanuit de Fietsersbond om op tijd te reageren.
Volgende Fietsplatform: 22/04 in de Pianofabriek om 20h.

Openbare onderzoeken
Geen grote nieuwe projecten gemeld. Opvolgen van de de Merodestraat (Wijkcontract), en blijven hameren op de plaatsing van fietsenrekken aan Brass en Wiels. Het Avijlplateau in Ukkel wordt nog eens van dichtbij bekeken (Kris?)

Website
Lionel verdient een bedankje, hij heeft een puike website afgeleverd. Ook een beetje sluikreclame: hij is gestart met een eigen webwinkel voor fietstoebehoren. Allen daarheen! Eventueel mag hij een linkje zetten op onze website als webmaster.

Activiteiten
De subsidieaanvraag bij de gemeente Vorst is goedgekeurd, al is het niet zoveel geworden als gevraagd. We beschikken over een potje van 1000 euro.
De twee projecten die we met het geld willen organiseren waren de FIETS-START en het Fietscafé. Het concept voor de FIETS-START staat op poten, de cursus was vorig jaar een matig succes. Dit jaar herhalen we die in Ten Weyngaert.
Het Fietscafé was nogal ambitieus, en wellicht niet haalbaar met een goede 500 euro. Alternatief is mogelijk een Fietszoektocht in Vorst, met vertrek- en eindpunt in Ten Weyngaert. Daar kunnen we eventueel nog wat lokale animatie verzorgen (Cyclobal i.s.m. Buurtsport? Fietspolo?)
Als mogelijke data worden 31 augustus en 5 september naar voor geschoven, afhankelijk van de beschikbaarheid van TW. Bloso wordt gecontacteerd voor eventueel wat ondersteuning. Ruth vraagt na of TW de animatie aldaar wil betalen.

Rudi, Ludo en Kris gaan het parcours verkennen. Gerina wilde wel voor de inkleding zorgen, Ruth en Gerina de flyer, Bart voor de bar.
Reclame in de GC-tijdschriften? Afhankelijk van de datum.

Volgende vergadering: 13/05 in Ukkel (uitnodiging volgt nog)

BVdW