Pagina's

maandag 20 juli 2009

Zondag 6 september 2009

BravoVelo ... Brussel-Zuid fietst !
Familiale fietszoektocht St.Gillis-Ukkel-Vorst

De fiets is een prima vervoermiddel : gezond, ontspannend, milieuvriendelijk, sportief !
Op zondag 6 september 2009 kan je het zuiden van Brussel per fiets ontdekken tijdens een heuse fietszoektocht. Tussen 13u en 16u30 kan je vertrekken aan het gemeenschapscentrum van Vorst (GC Ten Weyngaert), Sint-Gillis (GC De Pianofabriek) of Ukkel (GC Candelaershuys) voor een fotozoektocht van ongeveer 15 km. Iedereen is welkom, kinderen en jongeren moeten wel begeleid zijn door een volwassene. Inschrijven ter plekke tegen 2 euro per persoon (verzekering en een drankje inbegrepen). En wie voor 18u met de juiste antwoorden aankomt, krijgt een presentje.

Meer info op : http://fietsersbondbrusselzuid.blogspot.com
Candelaershuys, Brugmannlaan 433, Ukkel
Pianofabriek, Fortstraat 35 Sint Gillis
Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54, Vorst

Met de steun van:
Dienst Nederlandstalige Aangelegenheiden van de Gemeente Vorst, Bloso, VGC Sportdienst, GRACQ Bruxelles, Gezinsbond Gewest-Brussel, Ligue des Familles Uccloise, Curieus-Vorst, Groene Fietsers Sint-Gillis, les quartiers durables de Forest et Saint-Gilles

Organisatie: Fietsersbond Brussel-Zuid
ism GC Ten Weyngaert, GC Pianofabriek, GC Candelaershuys


Dimanche 6 septembre 2009

BravoVelo ... Bruxelles-Sud à vélo!
Ballade familiale par Saint-Gilles – Uccle – Forest

Le vélo est un excellent moyen de transport : bon pour la santé, amusant, écologique, et sportif. Le dimanche 6 septembre 2009, vous aurez l’occasion de découvrir le sud de Bruxelles (Forest, St-gilles, Uccle) avec le Fietsersbond, dans le cadre d’une ballade.
De 13 à 16h30, au départ, soit du Centre culturel de Forest (Ten Weyngaert), soit du Pianofabriek de St Gilles, ou encore de la Candelaershuys d’Uccle, vous pourrez profiter d’une ballade d’environ 15 kilomètres.
Tout le monde est bienvenue, les enfants et ado’s doivent être accompagner par les adultes. L’inscription coute 2 euros (assurance et collation comprise). Et ceux qui répondent positivement avant 18heures reçoivent un cadeau.

Plus d'info sur : http://fietsersbondbrusselzuid.blogspot.com
Candelaershuys, Brugmannlaan 433, Ukkel
Pianofabriek, Fortstraat 35 Sint Gillis
Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54, Vorst

Avec le soutien de :
Dienst Nederlandstalige Aangelegenheiden van de Gemeente Vorst, Bloso, VGC Sportdienst, GRACQ Bruxelles, Gezinsbond Gewest-Brussel, Ligue des Familles Uccloise, Curieus-Vorst, Groene Fietsers Sint-Gillis, les quartiers durables de Forest et Saint-Gilles

Organisation : Fietsersbond Brussel-Zuid
en collaboration avec GC Ten Weyngaert, GC Pianofabriek, GC Candelaershuys

Overzicht van afspraken over de fietszoektocht

Wat weten we al over de zoektocht (tris) stand 20/07/2009 ?

de route :

Tijdens onze vergadering van 1 juli in de Pianofabriek hebben we de route definitief vastgelegd. De route verbindt de drie gemeenschapscentra, maar zou ook de drie gemeentehuizen en drie "typische" wijken. Twee duurzame wijkprojecten willen mee betrokken zijn bij de fietszoektocht, nl Bethlehemplein (St-Gillis) en Foyer Forestois. Als typische wijk voor Ukkel kiezen we "De Kat".

de foto's :
onze fotobrigade uit Ukkel maakt 12 foto's : één van elk gemeenschapscentrum (een pittig detail ?) ; één van elk gemeentehuis ; één van de drie wijken en nog drie toevallig verspreid over het parcours. Om de zoektocht niet te moeilijk te maken wordt in het roadbook aangeduid waar de foto's ongeveer te vinden zijn. Zo kunnen de deelnemers hun aandacht toch vooral bij de route en het verkeer houden.
Gerina en Jeroen bezorgen de foto's ten laatste tegen half augustus aan Ruth om ze in het Roadbook te kunnen opnemen.

het roadbook :

Deelnemers moeten de weg zoeken via een "roadbook" dat alle routegegevens en de foto's bevat. Er zal geen bewegwijzering zijn. Het "book" zal tweetalig zijn. Ruth maakt het in augustus, als de foto's er zijn. Rudi bezorgt de routegegevens.
In het roadbook moeten ook tips komen voor "veilig fietsen" (Ruth heeft die nog van de Binnenband).
Dit zal een grote kost zijn.

de tocht zelf :
Enkele mensen zouden kunnen rondfietsen om "verdwaalde reizigers" te helpen. Er moet ook een gsm-noodnummer zijn in elk van de drie vertrekpunten. De fotografen fietsen rond om mooie kiekjes van fietsende mensen te maken.
Deelnemers rijden dus de tocht volledig op eigen houtje. Ze kunnen starten vanaf 13u en tot 16u30. Binnenkomen moet voor 18u. De rest is vrij. De drie gemeenschapscentra voorzien zelf een kleine bar waar iets kan gedronken worden.
Tussen 13u en 14u kan er in de Pianofabriek een probleem zijn, omdat de markt er nog staat. We behouden toch de ingang via de Fortstraat. Fietsers kunnen te voet over de markt en via de ingangspoort naar de binnenkoer lopen.

de organisatie :
GRACQ-Bruxelles, Gezinsbond-Brussel, Ligue des Familles Uccloise, de twee "duurzame wijken" Curieus-Vorst en Groene Fietsers Sint-Gillis. EUCG (Europese fietsers) wil promotie maken. Bloso steunt met een gratis verzekering.
De Dienst Nederlandstalige Aangelegenheden van de gemeente Vorst en de Sportdienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie maken de zoektocht financieel mogelijk. Waarschijnlijk komt er ook nog steun van de Fietscel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de vorm van gadgets die we kunnen uitdelen.
Ten slotte dragen de drie gemeenschapscentra natuurlijk het hele evennement ook mee. Enkel de logo's van de overheden en diensten die materieel steunen worden opgenomen in de folder. De steunende organisates komen er met hun naam in.

de animatie :
Animatie aan de vertrekplaatsen is geschrapt. Mensen willen fietsen. Daarop moet de nadruk liggen. Er moet wel kleine fietsherstelling mogelijk zijn in de drie vertrekplaatsen (banden oppompen, zadel juist instellen, lekke banden, ...)
We voorzien zelf geen huurfietsen, maar in Sint-Gillis kan gebruik gemaakt wordenvan het Villo-huursysteem van het gewest. Er zijn stations op de Parklaan en op het Voorplein die niet te ver van de Pianofabriek gelegen zijn. Uitleg op www.villo.be en op http://fietsersbondbrusselzuid.blogspot.com

de promotie :

6 september is een moeilijke datum, omdat het net na de vakantie komt. We proberen zoveel mogelijk via andere organisaties en hun ledenbladen te werken. Een flyer is al gemaakt en is verspreid op de 11-julivieringen van Pianofabriek en Ten Weyngaert. In augustus moet de flyer verspreid worden via alle gemeenschapscentra en via de deelnemende organisaties.
De blog moet ook een handig instrument worden die we overal bekendmaken. http://fietsersbondbrusselzuid.blogspot.com
Een affiche kan gemaakt worden, maar een grote oplage lijkt niet nuttig. Het is nog niet zo duidelijk hoe die verspreid moet worden. Eventueel via vrijwilligers met vergoeding ?

de inschrijvingen :
Er moet niet op voorhand ingeschreven worden. Inschrijvingen gebeuren de dag zelf in een van de drie vertrekpunten. Inschrijvingsgeld is 2 euro, verzekering en een drankje in een van de gemeenschapscentra inbegrepen.
Minderjarigen kunnen maar inschrijven, indien er een volwassene bij is die de verantwoordelijkheid draagt.
Er zijn geen prijzen te winnen, maar we hebben wel een presentje voor elke deelnemer die het parcours uitrijdt en de fotozoektocht tot een goed einde brengt. We krijgen gadgets van fietsersbond, van de sportdienst van de vgc en waarschijnlijk nog van de fietscel van het gewest.
Inschrijven kan op de dag zelf in elk van de drie gemeenschapscentra.

taakverdeling op de dag zelf :
In elk vertrekpunt moeten drie mensen aanwezig zijn : iemand die de inschrijvingen doet ; iemand die stempels zet en de noodtelefoon bedient en iemand die kleine herstellingen doet. De gemeenschapscentra zelf zorgen voor barpersoneel.
Daarnaast zijn er nog enkele vliegende equipes nodig : fotografen en "helpers".

de financies :
* het roadbook zal de grootste kost zijn
* de kosten van de fotografen
* kopieën kunnen via Ten Weyngaert waar geld van de gemeente Vorst beschikbaar is
* flyers en affiches ?
* vrijwilligersvergoeding voor de fietsherstellers en flyer/affiche-ronddragers

de laatste afspraken :
woensdag 2 september om 20u in de pianofabriek of op een terrasje in de buurt.

zondag 19 juli 2009

een huurfiets - louer un vélo 6/9/2009

Een huurfiets met VILLO

Met een dag- of weekabonnement (respectievelijk 1,50 € en 7 €) kunt u zo vaak als u wilt, een fiets huren, zolang uw abonnement loopt. Het eerste halfuur is systematisch gratis. Na een halfuur gebruik wordt de dienst betalend.
Zo gaat u te werk
Ga voor een ticket van 1 dag of 7 dagen naar een van de onthaal- en abonnementsstations, waarvan de terminal is uitgerust met een kaartlezer.
Houd uw bankkaart klaar, volg het menu op het scherm van de terminal, die u een kortlopend abonnement voorstelt en u vraagt om een geheime code in te tikken. U krijgt dan een ticket met het identificatienummer dat u telkens als u een fiets huurt, moet intikken.
Vergeet niet om u akkoord te verklaren met de Algemene Voorwaarden voor toegang en gebruik om de transactie af te ronden.
Het is absoluut noodzakelijk dat u het ticket met uw identificatienummer bewaart: u hebt het nodig om eventueel een klacht in te dienen en om een fiets af te halen aan de terminal van één van de stations.

Abonnement 1 dag
Kostprijs van het abonnement 1,50 €
Eerste halfuur Gratis
Eerste bijkomende halfuur 0,50 €
Tweede bijkomende halfuur 1€
Vanaf het 3e bijkomende halfuur 2 €
totaal halve dag (3 uur) : 9 euros

Opgepast : voorlopig zijn er enkel in Sint-Gillis villo-stations langs het parcours (Sint-Gillis Voorplein en de Parklaan)


Louer un vélo avec VILLO


Avec un abonnement journalier (1,50 €) ou hebdomadaire (7€) vous pouvez louer un vélo autant de fois que vous le souhaitez pendant toute la durée de votre souscription.
La première demi-heure est systématiquement gratuite. Au-delà d’une demi-heure d’utilisation, le service est payant.
La démarche
Pour obtenir un ticket 1 ou 7 jours, rendez-vous sur l’une des stations d’accueil et d’abonnement, dont la borne est équipée d’un lecteur de carte bancaire.
Muni de votre carte bancaire, suivez le menu sur l’écran de la borne, qui vous proposera de prendre un abonnement courte durée et de choisir un code secret. Vous obtiendrez un ticket indiquant un numéro d’identifiant que vous devrez taper avant chaque location.
Pensez à valider les conditions générales d’accès et d’utilisation pour aller au bout de votre démarche.
Il est indispensable de conserver le ticket sur lequel vous trouverez un numéro d’identifiant, celui-ci vous servira en cas de réclamation et pour retirer un vélo depuis les bornes des stations.

Abonnement 1 jour
Coût de l’abonnement 1, 50 €
Première demi-heure Gratuite
Première demi-heure supplémentaire 0, 50 €
Deuxième 1/2 heure supplémentaire 1€
A partir de la troisième 1/2 heure supplémentaire 2 €
total pour trois heures : 9 euro

Attention : pour l’instant il n’y a que des stations villo à Saint-Gilles le long du parcours (Av de Parc et Parvis de St-Gilles)

Verslag Fietsersbond Brussel Zuid 1/7/2009

Verslag Fietsersbond Brussel Zuid
Pianofabriek, 1 juli 2009, 20h


Aanwezigen: Kris, Bart, Ruth, Rudi, Gerina, Luc en Keeta
Verontschuldigd: Jutta en Eef

We verwelkomen 2 nieuwe leden, Luc en Keeta uit Sint-Gillis

De Fietstocht
We gaan akkoord met de voorgestelde naam BravoVelo. Enige voorbeeldflyers zijn reeds gedrukt, en zien er goed uit. Bloso heeft de sponsoring voor de verzekering goedgekeurd. Hun logo moet dus ook nog op de folder. We gaan ook akkoord met de
prijs van 2 euro inclusief drankbonnetje.
De route is enigszins aangepast sinds de laatste vergadering om ook de 3 gemeentehuizen van Sint-Gillis, Ukkel en Vorst te passeren. Rudi heeft dat goed gedaan. Enige bedenkingen rond de route tussen Pieterstraat en Brusselsesteenweg in
Vorst, maar de alternatieven zijn beperkt. Langs de Luikstraat is wellicht onmogelijk door de werf daar. We zullen duidelijk aangeven in het roadbook dat dit een gevaarlijk stukje is.
De route omvat nu 3 polen in elke gemeente, de gemeenschapscentra waar ook kan worden ingeschreven, de gemeentehuizen, en telkens een typische wijk, in Vorst de Foyer
Forestois, in Sint-Gillis de wijk rond het Bethlehemplein en in Ukkel wijk De Kat. De eerste 2 wijken zijn duurzame wijken.
Voor de fotozoektocht worden 12 foto's gemaakt, van de gemeentehuizen, van de gemeenschapscentra, in de wijken en van opvallende fietsinfrastructuur. Gerina en Jeroen zorgen voor de foto's tegen ten laatste half augustus.
Ruth zorgt voor het roadbook. We willen er zeker een noodnummer in, zodat mensen ons kunnen bereiken als er iets misgaat.
De financiering is quasi rond, met een budget voor het roadbook, de flyers, enkele affiches in kleur, en een kleine vergoeding voor de vrijwilligers. Dat laatste kan nog sneuvelen, als de Dienst Sport van de VGC niet met voldoende geld over de brug komen.
We hebben voldoende vrijwilligers nodig, voor de inschrijving, de stempelkaart, kleine herstellingen uit te voeren en een klein presentje te overhandigen aan zij die de ronde afmaken, en dat maal 3. Ook een vliegende brigade is aangewezen. Bij voorkeur zijn we dus met een 3-tal mensen per post. De herstellers proberen we via het nationaal secretariaat te vinden.
We zullen ook enkele fietsersbondzaken verkopen, zoals fluohesjes, de fietskaart, en zorgen zeker voor wat promomateriaal voor kandidaat-leden.
Nu zondag 5 juli is er een standjesmarkt voor het gemeentehuis van Sint-Gillis van 14 tot 17h. Bart gaat, we vragen ook Ludo of hij kan. Ruth zorgt voor voldoende
promomateriaal voor de fietstocht, de route wordt op een fietskaart uitgetekend. We laten een mailinglijst aanleggen voor de geïnteresseerde op de hoogte te houden.
Affiches: wie wil ze gaan verspreiden in cafés, fietszaken...? Hugo en Alosha worden gecontacteerd, Ruth wil ook wel een deel doen, en Bart als het echt moet.
Kirsten zorgt voor de vermelding in BDW en de Agenda.

Sint-Gillis
De dienst Nederlandstalige Aangelegenheden vraagt of we voor 20 september, de autoloze zondag, ideeën hebben voor fietsvriendelijke activiteiten. We zullen zelf geen actieve rol spelen, maar stellen aan de gemeente enkele activiteiten voor, zoals cyclobal, de gekke fietsen, en de circusschool met fietstrucs. Maximaal bemannen we een standje.

Vorst
De gemeentelijke fietscommissie wil ons gedacht over de inrichting van een paar bijkomende BEV's. De Monte Carlolaan, de Serviëstraat en het stukje Brusselsesteenweg aan Zaman komen er sowieso.
Ons standpunt is, dat men zich moet houden aan de wettelijke voorschriften, alle éénrichtingsstraten moeten BEV's worden, tenzij een goede onderbouwing. De
Verheggestraat, Beukenberg en André Baillonstraat, waar de gemeente weinig animo voor voelt, zijn echter ook voor ons geen prioriteit.
Voor de Tulpenboomstraat, de Steenbeukstraat en de Steekspelstraat zijn we echter voor, en hopen we dat die er zo snel mogelijk kunnen komen. Voor de Steekspelstraat geldt wel hetzelfde als voor de Eikelstraat, hier moet een verkeerslicht voor fietsers worden bijgeplaatst. Als Vorst voldoende BEV's heeft, kan ze daar echter
subsidies voor krijgen van het Gewest. Doen, dus.

Villo
In Sint-Gillis schieten de Villostations als paddestoelen uit de grond, o.a. op de Parklaan. Een handige tip voor wie met de fietstocht nog een fiets moet hebben.
In Vorst zijn er enkele stations aangevraagd, maar de aanleg ervan is nog niet begonnen.
In Ukkel wordt geen haast gemaakt om er stations aan te leggen.

Volgende vergadering: woensdag 2 september in de Pianofabriek, of bij een gesloten deur, een terrasje op het SG-Voorplein.

Verslag
Bart