Pagina's

maandag 18 april 2011

Afdelingsvergadering 7 april 2011 Candelaershuys

Fietsersbond Brussel Zuid 7/4 @ Candelaershuys

aanwezig : Kris Vh, Kris Vs, Gerina, Alain, Rudi, Bart, Geert

Verontschuldigd : Ruth, Ludo

* Kris VS heet iedereen welkom, Geert uit Ukkel is nieuw
Geert, fietshandelaar Drogenbossestw stelt zich voor, actief binnen GRACQ, gefrustreerd over Brussels non-(fiets)beleid. Daarom komt hij ook bij ons meevolgen, om mee te proberen ook in Brussel een fietscultuur te laten ontstaan.

* BravoVelo : 28 aug

- De mensen van het Candelaershuis zijn niet aanwezig, maar willen zeker meewerken, ook financieel. We wilden Carl Vannieuwkerke vragen voor de animatie, CH mag vragen of hij beschikbaar is, en conférence over de koers nog doet.

- Best vooruitgaan om op tijd publiciteit te maken (VGC-krantjes). Gracq gevraagd voor hulp bij de organisatie, nog geen definitief antwoord.

- Het concept : 15 km, wijkhuis en CH zijn passagepunten, ook voor bevoorrading. Over 2-3 weken samen met CH, we zijn graag mee verantwoordelijk voor de keuze voor de animatie. Tussen 17-18u, bij aankomst van de deelnemers in CH. Fietsaccomodatie voorzien aan CH ? Mits toestemming van de gemeente plaatsen we nadarhekkens om een parkeerplaats vrij te houden.
Ruth wil voor roadbook zorgen. Zetten we de randanimatie op de affiche ? We willen wel graag het beeld van de huidige affiche bewaren, dus alleen als de affiche niet te overladen wordt. Jeroen zorgt voor foto's.

- Rudi heeft een parcours uitgetekend. Hij stelt voor om vanaf wijkhuis te rijden via de Hamstraat, St-Jobplein, St-Jobsestw, Dolezstraat, Andrimontlaan. Tijdens de paasvakantie test hij uit. Gerina : waarom niet via Roze hoeve (Dolezstraat) en Van Buurenmuseum ? Rudi kijkt of hij deze locaties nog kan opnemen.

- Takenverdeling gebeurt volgende vergadering. Niet vergeten subsidie aan te vragen bij VGC-Sport : Kris VS ?

* AV FB nationaal
Vond plaats vorige week zaterdag in Antwerpen. Vuurdoop voor Kris VS. De nieuwe afdeling Beersel kan een interessante partner voor ons worden. Voormiddag : mandaten en personeel.
Namiddag : welke communicatie voor FB, welke strategie ? De profilering moet breder dan puur functionele verplaatsingen en de focus op betere fietsinfrastructuur, fietsen is ook gewoon plezant. Uitzonderlijke AV in juni ter afronding, na terugkoppeling naar lokale afdelingen. Vanaf nu is er maar 1 woordvoerder : Roel Van De Cleen.
De netwerken : in BBL, SMoB, bedrijfswereld worden versterkt.

* Openbare onderzoeken

- Bral en IEB houden die bij op hun website, makkelijk op te volgen. GRACQ probeert op te volgen in Ukkel, en heeft het mobiliteitsplan Ukkel van onder het stof gehaald. Binnenkort zijn het terug lokale verkiezingen, nu kan er misschien nog iets mee gebeuren.

- Nieuwe fietsplan van het gewest 2010-2015. Er is vooruitgang, maar vanaf nul is vooruitgang snel gemaakt. Er blijft dan ook nog heel veel werk te doen, vooral op vlak van handhaving. Steeds meer koerierbedrijven starten met fietskoerdiensten.

- Fietsmarkeringen-tussen-tramsporen discussie

* Vorst
- U-profielen zijn zeer goed voor kortstondig parkeren, boxen noodzakelijk voor langdurig en nachtelijk parkeren. Komen er bij in Brussel-Stad en Schaarbeek, niet in Vorst. We blijven het idee dus warm houden.

- Mobiliteitsplan ligt precies plat ? Zijn er vooruitzichten dat er verdergewerkt zal worden ?

* Sint-Gillis
- Verhaegenstraat : wij steunen de opmerkingen van GRACQ SG, weinig kans echter dat gewest dergelijke grootschalige verandering doorvoert en ons dus volgt, tijdelijke opstelling geeft wel al een verbetering van de verkeersdrukte op de Verhaegenstraat (NVDR : ondertussen is de tijdelijke opstelling onder druk van buurtbewoners en handelaars teruggedraait. Jammer)

- Barreel: wij willen absoluut geen kasseien meer, zoniet protesteren we.

- Mobiliteitsplan : wellicht niet voor deze legislatuur, indien er onverhoopt toch schot in de zaak komt, gaan we samen met GRACQ dit dossier voorbereiden

* Fietsplatform
- Nu zaterdag opkuisactie Demetskaai, borstel meebrengen

- We kregen een bloemetje toegeworpen als meest actieve afdeling

- 18 mei : Bike Experience samendag 17-20u in Schaarbeek. Promotie van onze acties : wie heeft beelden ? Graag doorsturen naar Julie van het secretariaat. Ook mensen van de afdelingen zijn van harte welkom, zodat geïnteresseerde onmiddellijk kunnen worden opgevangen. WIE GAAT ?

- Het Fietsplan werd vorige week kort voorgesteld. Te korte periode, 19 april deadline voor ons om te reageren.

- 18 juni actie FB en GRACQ : te weinig actie van regering (wild idee : waarom niet allen blonde pruik ? Cf. studie dat vrouwen meer ruimte krijgen door automobilisten) ook Kanaalroute zeker opnemen rond actie, geen doorgaande afwerking.

- Ciclovia : rijstrook een dag voorbehouden voor fietsen. 6 gemeentes zien het eventueel wel zitten. De fietsorganisaties vinden het initiatief sympathiek, maar actief steunen is niet haalbaar voor ons, omwille van de gigantische werkkracht die het vraagt. Voor deze zomer wellicht te snel, volgens Alain, ondanks de wens van de regering. Brussel stad niet geïnteresseerd om me te doen (zeker niet tijdens werken langs kanaal), dat is een belangrijke speler waar we dus niet op kunnen rekenen voor deze actie.

- Volgende 17 mei volgende vergadering : Alain gaat

* Varia
- nieuwkomers in Vorst : Rudi heeft route opgesteld en uitgetest. Hugo (organisatie) mag eens meefietsen, uitnodiging wordt doorgestuurd naar allen. Wij gaan onze goede werken voorstellen aan gemeente. Direct Juta aanspreken door Kris Vs.

- nieuwkomers in St-Gillis : Alain heeft nog geen tijd gehad om eraan te werken. Rudi wil wel eens kijken, Alain en Kris VH sturen ideeën door. Flyer FB in welkomstpakket voor deelnemers ? Graag

- Autoloze zondag : geen eigen initiatieven, ze zouden toch verdrinken in de massa activiteiten op die dag.

Volgende vergadering 26/5 in Pianofabriek. Iedereen welkom.