Pagina's

maandag 30 mei 2011

BravoVelo! 2011 à Uccle

BravoVelo!

Pédaler à travers le poumon vert de Bruxelles (Uccle)

Un rallye vélo familial pour clôturer les grandes vacances


BRAVOVELO ? !

BravoVelo!, une initiative des associations cyclistes locales, a pour objectif d'inciter petits et grands à utiliser le vélo et les mettre ainsi sur la voie d'un usage quotidien du vélo.

Dimanche 28 août après-midi, un rallye photo à vélo permettra aux familles de découvrir le sud de Bruxelles, et Uccle en particulier. L'itinéraire proposé est calme et emprunte partiellement des itinéraires cyclables existant ou à venir. Cette promenade découverte passe à travers des coins de verdure et des endroits surprenants.

Le départ se fera entre 13h30 et 16h au Keyenbempt situé au carrefour Rue du Bourdon-Chaussée d'Alsemberg, près de la petite gare de Uccle-Calevoet, ou à la maison de quartier Carloo (appartenant au Centre communautaire Candelaershuys près de Saint-Job). Le rallye compte environ 15 km et relie ces 2 endroits.

Le photographe Jeroen Van Gent s'est occupé des photos que les participants auront dans leur roadbook et pourront reconnaître tout au long du trajet. Des photos montrant des endroits ucclois, mais aussi concernant la politique cyclable.

Pour couronner le tout, tous les participants seront les bienvenus à la « Tafel van Calevoet » proposée par le Candelaershuys dans le magnifique petit jardin du Keyenbempt. Boissons saines et casses-croûte du jardin les y attendront, et peut-être même une boisson « epo » écologique pour reprendre des forces. Vers 17h, le comique et imitateur Jonathan Bockstael livrera sa vision du monde du vélo, en abordant plutôt le côté cyclisme sportif.

Le vélo est un moyen de transport optimal: bon pour la santé, détendant, respectueux de l'environnement, sportif! Bravo au vélo, bravo aux cyclistes !


EN PRATIQUE :

-Inscriptions le jour même aux 2 endroits de départ entre 13h30 et 16h.

-Départ libre en groupe ou individuellement, arrivée avant 18h.

-Point de départ: carrefour Rue du Bourdon-Chaussée d'Alsemberg ou Maison de quartier Carloo (Avenue Alphonse XIII 68, près de Uccle Saint-Job).

-Pour 2,50 € par personne (gratuit pour les enfants de moins de 12 ans) vous recevez le roadbook avec la description de l'itinéraire, le rallye photo, une carte vélo de la Région de Bruxelles-Capitale et l'assurance Bloso.

-Les enfants de moins de 16 ans doivent être accompagnés par un adulte.

Pour plus d'info :
fietsersbondbrusselzuid@gmail.com
www.fietsersbondbrusselzuid.blogspot.com

Avec le soutien de :
GC Candelaershuys, Bloso, VGC Sportdienst

Organisation :
Fietsersbond Brussel-Zuid et GRACQ

zaterdag 28 mei 2011

Afdelingsvergadering 26 mei 2011 Pianofabriek

Fietsersbond Brussel Zuid, 26/05/2011 in de Pianofabriek

Aanwezigen : Kris Vs, Kris Vh, Rudi, Bart, Christine, Michel, Geert
Verontschuldigden : Gerina, Ruth, Ludo.

Kris Vs heet Christine en Michel welkom, zij zijn leden van de GRACQ-Forest.

* BravoVelo
- Ter informatie : BravoVelo is een actie die we sinds 2009 organiseren. Het is een familiefotozoektocht langs enkele markante plekjes in de bezochte gemeente(n). Aan de hand van een tweetalig roadbook moeten de deelnemers de foto's in de goede volgorde plaatsen.

- Kris Vs en Ruth zijn woensdag naar een voorbereidende vergadering met het Candelaershuys geweest. Candelaershuys heeft op 28/8 een activiteit in de Tuinen van Calevoet, in de Keyenbempt, ism de volkstuinders. Dat wordt dus het nieuwe vertrek- en eindpunt. Voor de animatie zal Jonathan Bockstael gevraagd worden, een stemmenimitator van o.a. Frank Vandenbroucke en Tom Boonen. Het Candelaershuys neemt contact op met hem.
Naast de oogst van de volkstuinders zal aan Joly, een handelaar uit de buurt, gevraagd worden om een drankstand uit te baten, in ruil voor het gebruik van zijn partytent.

- Het wijkhuis blijft onze pitstop, het Candelaershuys zelf doen we niet aan (waarmee we de drukke Brugmannlaan vermijden). We zullen zelf voor de permanentie moeten zorgen in het wijkhuis. Aldaar kunnen we de genomen foto's laten projecteren, naar analogie met de vorige keer.

- Rudi zal de route opnieuw bekijken en aanpassen aan de nieuwe gegevens. De roze boerderij in Fond'Roy (waar Gerina langs wou) zal moeilijk in te passen zijn. Deadline voor de route : 15 juni, wie nog opmerkingen heeft, graag mailen naar Rudi.

- Nadat de route definitief is, zal Jeroen (hopelijk) de foto's maken. Hij "krijgt" tot 1 augustus.
Ruth neemt daarna de fakkel over om het roadbook samen te stellen, met de routebeschrijving (aangeleverd door Rudi), de foto's van Jeroen en de teksten (allen). We willen in de tekst aantonen waarmee we ons bezig houden, welke zwarte punten we aankaarten bij gemeente en gewest, en vragen ook aan de deelnemers welke ingenieuze oplossingen zij zien voor bepaalde punten, en welke andere zwarte punten zij kennen.

- 12/07 : testrit door FB. We spreken af bij de winkel van Geert (Drogenbossesteenweg 210) om 19.30u.

- Candelaershuys en Fietsersbond zullen elk afzonderlijk promotie maken, elk bij het eigen doelpubliek. Wij willen ook volk van buiten Ukkel aantrekken ...

- Het inschrijvingsgeld blijft behouden op 2 euro, goed voor een drankbonnetje.

- Langs welke kanalen maken wij reclame : Gezinsbond en Ligue des Familles (Kris Vh), de fietsenhandelaars, de Agenda van Brussel Deze Week en de tijdschriften van de verschillende gemeenschapscentra (Ruth), de European Cyclist Federation (wie?), Gracq (Kris Vs) ... Geert wil ook specifiek zijn klanten aanschrijven, als wij voor de flyer zorgen.

- Rudi stelt een begroting op, Kris Vh zoekt of hij de vorige begroting kan vinden
als sjabloon. Het Candelaershuys neemt het leeuwendeel van de kosten op zich. Animatie wordt
door het Candelaershuys verzorgd, we vragen hen ook of er een mobiel toilet is. Kris Vs vraagt met de begroting in de hand een subsidie (tot 500 euro) aan bij de Sportdienst van de VGC, en polst ook eens bij de gemeente, samen met het Candelaershuys. De deelnemersverzekering gaan we aan bij Bloso (Kris Vh), zo kost het ons niets.

- Verdere opmerkingen of aanvullingen : graag laten weten aan Kris VS, Rudi en Bart.

* Gemeentelijk nieuws : openbare onderzoeken en zo ...
- Openbare onderzoeken dienen niet alleen om kritiek te spuien. Als de plannen goed zijn, hoort men dat ook graag, ook om wat tegengewicht te kunnen geven aan de criticasters.

- In Ukkel worden een aantal heraangelegd : de Marlowsquare (Brugmannlaan, ter hoogte van de GB), en de Wolvendaallaan. Meer informatie op www.ukkel.irisnet.be en op www.mobielbrussel.irisnet.be. Voor Gracq is Jacques Decoster reeds zeer actief in Ukkel.

- In Vorst worden de Gewestelijke FietsRoutes eindelijk afgewerkt. De plannen zijn te vinden op de websites van MobielBrussel en de gemeente Vorst. Er zou 12,4 km fietsvoorziening bijkomen in Vorst : Mobielbrussel.be, vorst.irisnet.be. Momenteel zijn ze nog niet online, zodra ze gespot zijn, sturen we die informatie door aan onze leden, met een oproep om te reageren (dus ook als het goed is)

- St-Gillis. Voorlopig geen nieuws, Alain is er niet. We houden vooral de "Bareel" in de gaten. Wij wensen op zijn minst een vlak wegdek, geen kasseien.

* Gewestelijk nieuws
- De Bike-Experience is afgelopen : er waren 150 ingeschrevenen. Nu zaterdag is de afsluiting (Gracq en FB worden gevraagd aanwezig te zijn. Locatie : Schaarbeek, Maison des Arts (Kunstlaan). Er stond ook een mooi artikel in Knack.

- 18 juni: wil Fietsersbond het de gewestelijke overheid aanzetten tot iets meer spoed op de ingeslagen weg. Er mag nog meer dan 1 tandje worden bijgestoken om de beloofde km fietspad te realiseren voor het einde van de legislatuur.

* varia
- Bral lanceerde een projectoproep : 8m² voor iedereen. Op autoloze zondag willen ze de plaats die een geparkeerde auto inneemt, symbolisch koloniseren. Alle (wilde) plannen zijn welkom bij Bral. Er is een infovergadering in MicroMarché (Steenkoolkaai), 08/06 om 19u. Deadline : 17/06. Ideetje : een fietsenstalling, op de Van Volxemlaan, bij Mallemuis (vlakbij de woning van de burgemeester). Ruth vraagt ook eens bij Wiels. Geert geeft de oproep ook door aan een klant met een fietsenmanie ...

- Michel vraagt of er ook een actie is tegen parkeren op het fietspad en voetpad. Momenteel heeft FB zo geen acties gepland, we vragen het eens na op een Fietsplatform. Ondertussen zijn foto's welkom op : http://brussels.mybikelane.com/

Volgende bijeenkomst: 6 juli in Vorst