Pagina's

zaterdag 7 april 2012

afdelingsvergadering 20 maart 2012

Verslag ledenvergadering FB Brussel-Zuid 20 maart 2012


Aanwezig : Kris Vh, Ruth, Michel (welkom!), Gerina, Bart (verslag), Rudi, Alain, Kris Vs, Manuela ; Verontschuldigd : Geert



1. Evaluatie Fietscauserie

Zeer goede opkomst, en ook Europees getint, we hebben het 'traditionele' Brusselse fietspubliek wat overstegen. 
 Toch enige punten van kritiek, de interactie met het publiek, zowel tijdens als achteraf, was beperkt, ook door een tekort aan tijd. 

 De reactie van Bruno De Lille was enigszins teleurstellend, veel wol, weinig concreet. Dat een hogere autofiscaliteit zo moeilijk ligt voor een groene excellentie, is toch enigszins verrassend. Positief is wel dat hij aan een aantal structurele beleidspunten werkt, maar dit kwam niet zo goed uit de verf. Fietsen lijkt dus nog steeds geen topprioriteit te zijn voor de Brusselse politiek.


Klaus' presentatie is als film op de blog verschenen, maar moet nog wat bijgewerkt worden, de huidige versie is niet duidelijk. Kris Vh zorgt hiervoor.
 Alain vraagt ook nog eens naar de foto's die gemaakt zijn door de fotograaf van het DKI.

Alain zoekt uit waar hij de 6 aandachtspunten voor Brussel van Klaus heeft genoteerd, zodat we die verder kunnen meenemen in toekomstige acties.
 We waren wel wat verrast dat Klaus zelf nauwelijks fietst in Brussel, maar de voorkeur geeft aan wandelen. Zijn pleidooi voor een goede aansluiting van openbaar vervoer, fietsgebruik en veilige voetpaden. Zijn pleidooi voor gescheiden fietspaden, ipv gemengd fiets/voetpad kunnen we ten volle ondersteunen.


Een volgende editie ?
 De locatie in de bib is heel gezellig, maar er was te weinig plaats (gemaakt). Mits een betere schikking van de rekken kunnen er nog wel wat mensen bij.
 Anderzijds wil ook de Pianofabriek graag zo'n activiteit onthalen (dixit Kirsten). Daar staan dan hopelijk toch wat werkingsmiddelen tegenover, zoals ook bij de gemeente Vorst. 

Qua onderwerp lijkt bijv. staatshervorming en mobiliteit moeilijk sexy te brengen, een mobiliteitsdagboek door een bekende fietsende Brusselaar is wellicht interessanter. Wie nodigen we uit ? Geert van Istendael ? Andere namen ? 
Indien we de literaire toer opgaan zou ook Passa Porta geïnteresseerd kunnen zijn. Die kunnen ons wellicht aan andere namen helpen indien van Istendael niet geïnteresseerd is. 
 De choristen onder ons willen eventueel wel voor muzikale omlijsting zorgen.



2. Hoe staan we er financieel voor ?
Momenteel zijn onze middelen zogoed als op, maar we verwachten nog een deel van de subsidies van gemeente Vorst en van de VGC Sportdienst. Kris VS en Rudy trekken eens na.



3. Fietsplatform

* Op het Fietsplatform van 8 maart werd de Mask Critique geëvalueerd. Er waren toch enkele tientallen mensen, de meesten uitgedost met een masker. Een filmpje op DeWereldMorgen voor wie er niet bij was : http://www.dewereldmorgen.be/blogs/giulia-gallino/2012/0/06/carnaval-fietsactie

 *Op 29 maart, 9h30, organiseren de fietsverenigingen het Kampioenschap Fietsdefstal op Koningsplein (iedereen welkom, liefst uitgedost in zwarte kledij).
 Voor een volgende keer toch liever een ander uur of dag, want voor mensen die werken is dit verre van ideaal.

* Er wordt gewerkt aan een centraal depot voor gestolen/gevonden/geruimde fietsen, beheerd door Cyclo. Voor wanneer is momenteel nog koffiedik kijken.

* 31 maart : ¨lancering ik ben een 30-er (zone 30 promotie) in Antwerpen. Meer info op www.fietsersbond.be

*fietsGEN
Het duurt lang vooraleer het fietsGEN concreet wordt. De regionale verschillen (Vlaamse fietssnelwegen versus Brusselse verbindingswegen), de verschillende administraties (natuur, wegen en verkeer, waterwegen...) met elk hun gedacht, zorgen voor het nodige oponthoud.
 We willen dat Fietsersbond dit punt warm blijft houden, zodat het tot een compromis en tot resultaten kan komen.

 Voor ons actieterrein is er sprake van een fietspad langs spoorlijn 124 (Brussel-Charleroi), met een fietspad dat o.a. aan het Stalleviaduct bevestigd wordt. We vragen Frederik De Poorter een stand van zaken, en willen gerust met een actie de komst van dergelijk fietspad ondersteunen.

* Elders in het Gewest wil het fietspad langs het kanaal maar niet helemaal afgeraken. De Ninoofsepoort is levensgevaarlijk, maar ingewikkeld om opgelost te krijgen. Aan de Sainctelettebrug is (nog maar eens) beslist dat een heraanleg van de brug zelf even veilig en goedkoper is als een aparte voetgangersbrug. Hopelijk kan er dan nu eindelijk ook werk gemaakt worden van dit stuk.


* Cyclovia : 20/05 ICR 11 (Ganshoren - Molenbeek) ; 
17/06 Rocade B (Anderlecht - Molenbeek)
 ; 15/07 ICR1 (Brussel -Evere - Schaarbeek - St-Joost)
 ; 19/08 ICR6 (Brussel - St-Gillis – Elsene - Ukkel). 
Een levendige discussie ontspint zich onder de aanwezigen, over de zin en onzin van Cyclovias voor het fietsgebruik in de stad. Belangrijkste punt van kritiek is dat dergelijke Cyclovias per definitie tijdelijk zijn, en dus geen reële indruk geven van wat fietsen in Brussel is. Het is ook zeer versnipperd, de meeste mensen moeten ergens wel terug in het gewone verkeersgewoel. 
 Zouden begeleide tochten tijdens het gewone verkeer mensen niet meer vertrouwd kunnen maken met fietsen in de stad ? 
Anderzijds, elk evenement dat de fietser in de kijker zet, daar kunnen we natuurlijk niet tegen zijn, hopelijk is het wel iets meer zichtbaar in de stad, ook op plaatsen waar er geen Cyclovia is. 
 We zullen nog zien of we actief meedoen en ons laten zien als Fietsersbondafdeling op de Cyclovia door ons gebied (19/08), eventueel op een ludieke wijze, een stand is geen optie. 


* De GFR langs de Tweede Britse Legerlaan en de Audifabriek, loopt ook gevaar om een verhaal zonder einde te worden. Geruchten gaan de ronde dat Audi de goedkeuring (bewust?) vertraagd en tegenwerkt. We informeren ons bij Frederik, en indien nodig organiseren we een protestactie. ( Zie email van Frederik en Sarah, het Audi-verhaal lijkt toch iets complexer, het probleem zou vooral liggen bij een slecht studiebureau dat onbruikbare plannen afleverde.)


4. Varia

* Gemeenteraadsverkiezingen : wat doen we hiermee ? Op de volgende vergadering te agenderen
.
* Actie/Activiteit op Autoloze Zondag: er wordt gewerkt aan een nieuwe editie van de Binnenband (parcours langs de diverse gemeenschapscentra). Een gelegenheid om onze afdeling te promoten in St-Gillis, Ukkel en Vorst.


Volgende vergadering 8 mei om 20u in de Pianofabriek