Pagina's

zondag 22 maart 2020

Luchtvervuiling maakt corona dodelijker in grote steden en Bogotà toont een weg

Luchtvervuiling maakt corona dodelijker in grote steden en Bogotà toont de weg


"Het nieuwe coronavirus vormt een groter risico in steden met luchtvervuiling", waarschuwen Europese experts

Het coronavirus vormt een groter risico voor mensen die in steden met veel luchtvervuiling wonen. Daarvoor waarschuwt de Europese Alliantie voor Volksgezondheid.

Michaël Torfs,  ma 16 mrt  18:49
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/16/corona-erger-in-vervuilde-steden/

De European Public Health Alliance (EPHA) stuurde vandaag een persbericht uit over het longvirus, met de boodschap dat mensen die in grote steden met een hoge luchtvervuiling wonen, een groter risico lopen als ze besmet raken met het nieuwe coronavirus. 

Een verrassing is dit niet: luchtvervuiling kan immers hoge bloeddruk, diabetes en problemen aan de luchtwegen veroorzaken, en net die onderliggende aandoeningen verhogen het risico op complicaties bij coronapatiënten. 

Na de SARS-epidemie in China, in het begin van de eeuw, hebben wetenschappers bijkomend onderzoek gedaan. Een van hun conclusies was dat mensen die in gebieden met luchtvervuiling wonen, 84 procent meer kans hadden om te overlijden dan mensen in regio's met een lage luchtvervuiling. De SARS-epidemie werd veroorzaakt door een ander coronavirus, en tastte eveneens de longen aan.  

Professor Sara De Matteis van de universiteit van Cagliari : "Als patiënten chronische long- of hartaandoeningen hebben, veroorzaakt of verergerd door een langdurige blootstelling aan luchtvervuiling, dan zullen zij minder goed longinfecties kunnen afweren. Zij hebben meer kans om te sterven. Dit gaat wellicht ook op voor Covid-19."

Hoge luchtvervuiling in Lombardije
De EPHA grijpt de coronacrisis aan om een lans te breken voor minder luchtvervuiling. Het gaat onder meer om fijnstof, stikstofdioxide en ozon, en er zouden jaarlijks 400.000 mensen vervroegd aan sterven. 

Een van de hotspots van die luchtvervuiling is het noorden van Italië, net ook de plaats waar het coronavirus uitbrak in Italië en al veel slachtoffers maakte.

De uitbraak van het nieuwe longvirus heeft overigens een spectaculaire positieve impact gehad op de luchtkwaliteit, maar dat zal de nieuwe patiënten weinig of niet helpen, benadrukt De Matteis. "De schade aan het menselijk lichaam (door die luchtvervuiling, red.) is al aangericht. De overheden hadden al veel langer luchtvervuiling moeten aanpakken." 


Bogotá expands bike lanes to curb coronavirus spread

The quick action is an example of cities re-organising public spaces to tackle the pandemic. 


by Sarah Wray: Editor, SmartCitiesWorld ;  18 Mar 2020
https://www.smartcitiesworld.net/news/news/bogota-expands-bike-lanes-overnight-to-curb-coronavirus-spread-5127

The Colombian capital of Bogotá is opening 76km (47 miles) of temporary bike lanes to reduce crowding on public transport and help prevent the spread of coronavirus (Covid-19), as well as to improve air quality.

This will expand the 550km (340 miles) of existing permanent bike lanes.

Further, 22km (13 miles) of the new lanes were converted overnight to open on 17 March by reconfiguring car lanes. The original proposal was to add 117km (72 miles) of temporary bike lanes in total but this was scaled back following evaluation of the activity in the first lanes.

22km (13 miles) of the new lanes were converted overnight to open on 17 March by reconfiguring car lanes.

A statement from the Mayor’s Office said: "The bicycle, being an individual means of transport, represents one of the most hygienic alternatives for the prevention of the virus, especially in this first preventive stage in which it is recommended to avoid close contact and crowds." [translated]

Mayor Claudia López said Bogotá is facing a “triple threat” of poor air quality, seasonal respiratory illnesses and now the coronavirus, which could put too much strain on the healthcare system.

“We can’t withstand that pressure,” she is quoted as saying in a video posted on Twitter.


Bogotá recently topped the list of cities most impacted by traffic congestion in Inrix’s Global Traffic Scorecard.Geen opmerkingen:

Een reactie posten