Pagina's

zaterdag 20 maart 2010

Afdelingsvergadering 17 maart 2010

Afdelingsvergadering Fietsersbond Brussel-Zuid
17 maart 2010 Candelaershuys

aanwezig : Rudi, Ludo, Ruth, Alain, Kris
verontschuldigd : Bart, Gerina, Kirsten, Kris VS

Voorbije activiteiten :
* Rudi nam deel aan een fietspadencursus van FB. Heel interessant, maar heel technisch. Blijkbaar is er nog niet veel geregeld voor kwaliteitsvolle fietspaden. Interessant met het oog op Openbare Onderzoeken.
* In het laatste nummer van de Nieuwsbrief van FB stond een artikel over de nieuwe wegcode. We steunen het voorstel om fietsers op rotondes meer vrijheid te geven om naar het midden op te schuiven. Wat het rechtsafslaan betreft, moet er een soepele wetgeving komen, zodat het recht op een maximaal aantal kruispunten kan ingevoerd worden.

Geplande activiteiten :
* 16 mei zal BravoVelo voor de tweede keer doorgaan. Dit keer organiseert FB-Jette ism GC Essegem, Kroon en Rinck. Het concept blijft identiek. Ruth past de affiche aan. En ze zijn nog niet zeker of ze zelf voor kwaliteitsvolle foto’s kunnen zorgen. Verder zoeken ze alleen eventueel hulp voor de dag zelf.
* 6 juni de Ronde van 11. PF doet mee in onze regio. FB-Roel organiseert de praktische fietskant van de Ronde. Roel kan ons aanspreken voor hulp.
* Sint-Gillis neemt weer deel aan “Villages dans la Ville” op de autloze zondag 19/9. In april moeten de projecten hiervoor al ingediend worden. Alain hoort bij Eric Nicolas of Gracq van plan is om iets in te dienen. Eventueel kan een fietsparcours opgesteld worden (Anderlecht heeft zoiets). Maar dat vergt veel toezicht. Het is gene prioriteit voor ons. Er gebeirt die dag al veel voor fietsers en we fietsen dan ook graag zelf rond.

Vorst :
* Er komt een GRACQ-fietstocht in de week van de lente van de duurzame ontwikkeling. Kris hoort nog eens bij Jean-Luc Legrand of er samenwerking nodig is.
* Hugo TW + Dienst Nederlandstalige aangelegenheden plannen een fiets+wandeltocht voor nieuwkomers in de gemeente tegen het najaar. Hugo wil die met ons al eens uitproberen in mei/juni. Rudi wil eerst het parcours al eens op kaart kunnen overlopen. Kris contacteert Hugo wat juist het opzet en de doelstellingen van de tocht zijn.
* Het is onduidelijk of Vorst nu met een mobiliteitsplan bezig is of niet.

Sint-Gillis :
* Er is niet veel beweging rond het moiliteitsplan.
* De gemeente is niet voor een permanente fietscommissie maar wil wel een ontmoeting met de fietsverenigingen organiseren. Dit is een goed moment om het memorandum uit 2007 terug op te diepen. Kris stuurt het door naar Alain. Alain bekijkt dan met Eric Nicolas hoe ze het best aanpakken.
* Er moet extra aandacht zijn voor de Barrière. Dat is een pijnpunt voor fietsers.
* In Sint_gillis is een fietstocht voor nieuwkomers niet echt zinvol. Er wordt wel aan een wandeltocht gedacht. Sint-Gillis is klein en erg heuvelachtig.

Ukkel :
* Ukkel heeft wel een mobiliteitsplan met een heel fietshoofdstuk (stallingen, fietsroutes, ...) erin. Maar wat is ervan gerealiseerd ? We kunnen aan FB-Roel vragen om dit eens op Brussels niveau na te trekken : welke gemeentes hebben een mobiliteitsplan en welke zijn ermee bezig ? Wat staat er over fietsers in ? En wat is al gerealiseerd ? Ukkel kan dan ook bekeken worden. Is het een idee om aparte gemeentelijke fietsplannen te bepleiten ? Rudi en Alain brengen dit ook ter sprake op FBB.

Openbare Onderzoeken :
* Er is er een lopende in Ukkel voor de Stillestraat. Het si zeker zinvol om daar fietsvoorzieningen te bepleiten. Het kerkhof is een openbare plaats waar stallingen en fietspaden mogen voorzien worden.

Website :
* Op onze websoite zouden ook de vergaderingen en andere activiteiten aangekondigd kunnen worden. Eventueel ook belangrijke O.O.’s
* Nu de webpagina op de FB-site eenvoudige in gebruik geworden is, zouden we die ook meer kunnen gebruiken. Maar niemand heeft zin/tijd ?

Fietsersbond Brussel :
* Paasactie met eieren gepland. Kris stuurt info door, als ze toekomt. Kasseien blijven een probleem in het stadscentrum. Er wordt nog steeds voor de bolle kassei gekozen en niet voor de afgezaagde.
* De slechte staat van de wegen na de winter kan ook aangekaart worden. Kris contacteert Anne Richard voor de Globelaan in Vorst en Frederik voor de Wielamns-Ceuppens en de Van Volxemlaan (fietsstrook).
* Er worden nog fietsbegeleiders gezocht voor de week in mei dat automobilisten willen proberen om over te stappen op de fiets. Ruth overweegt ...
* Zie hoger idee over de mobiliteitsplannen
* FBB zou ook wat kritischer en actiever de plannen en aankondigingen van Grauwels mogen opvolgen. Het wordt nu wel echt tijd dat de fietsroutes volledig gerealiseerd worden !! En Grauwels heeft ook een inhaalbeweging voor fietspaden voorgesteld (bv Troonlaan waar een fietser aangereden is).
* Bruno De Lille heeft recent een ambitieus IRIS2-plan aangekondigd. Dat verdient aandacht en opvolging ... !
* Alain gaat mee naar de vergaderingen. Ruth laat weten op welke dagen er ook eens in het Candelaershuys kan vergaderd worden.

Fietsersbond vzw :
* Alain zal Kris vervangen als effectief lid in de AV. De volgende Algemene Vergadering gaat door op zaterdag 17 april 2010 in het Huis van de Sport in Berchem

Varia :
--

Volgende vergadering woensdag 19 mei 2010 om 20u in de Pianofabriek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten