Pagina's

zondag 12 januari 2020

Mythical Mass, zaterdag 11 januari 2020

Fietsersbond Brussel-Zuid steunde de mythical mass die op 11 januari van de Naamse Poort naar het autosalon op de Heizel fietste.  

Verschillende leden namen deel aan de actie.  "We willen de politiek vragen om de reclame voor wagens te reguleren, of zelfs verbieden, want er is enorm veel promotie voor de auto. Net nu we oplossingen willen vinden voor de huidige mobiliteits- en gezondheidsproblemen", zegt Aurélie Willems, secretaris-generaal van Gracq aan BRUZZ. "We willen de alternatieven promoten, maar tegelijk blijven we miljoenen pompen in het promoten van de wagen."

Met deze actie willen we het verschil tussen de "mythe" en de "trieste realiteit" van de wagen aankaarten.  "Het autosalon is verantwoordelijk voor ongeveer één derde van alle verkochte auto's in België. We worden bestookt met reclame voor veiligere en gezondere auto's, maar in realiteit worden er vooral SUV's verkocht," zegt Thomas Schoenmakers van Pro Velo aan BRUZZ.

"De stad is uw playground" - "De stad is van u" zijn promotieslogans voor dit soort wagens. "Maar de stad behoort de automobilisten niet toe. Fietsers, wandelaars en eender wie hebben ook recht op de openbare ruimte." De actie was een groot succes, meer dan 600 fietsers zijn tot de Heizel gefietst. 

Ook BRAL, Critical Mass, Extinction Rebellion, Bruxsel'Air en Rise for Climate willen dat de overheid de promotie van de wagen, vooral de reclame ervoor, reguleert. Zo zou gestart kunnen worden met een verbod op reclame voor wagens met een te vervuilende verbrandingsmotor of voor wagens die te zwaar of te krachtig zijn, zoals SUV's. 

Vreemd genoeg was er geen woordvoerder van Fietsersbond aanwezig.  De GRACQ postte op haar facebookpagina dit filmpje.

https://www.facebook.com/gracq/videos/2187510558221315/







Hier twee youtubefilmpjes. Wie veel geduld heeft, kan de fietsers tellen ...

https://www.youtube.com/watch?v=-yhMqCy-HtI




https://www.youtube.com/watch?v=RO3YR6TkEVo



Gelukkig zorgde FB-Herent ook voor een prominent aanwezige FB-vlag







14 september 2019 namen 18000 fietsers deel een vergelijkbare fietsbetoging tegen het autosalon van Frankfurt.  In totaal namen 25000 mensen (ook niet-fietsers) deel aan de actie.  Een breed platform (#aussteig) waaronder ADFC (de Duitse Fietsersbond), BUND, Campact, Deutsche Umwelthilfe, Greenpeace, NaturFreunde Deutschlands en VCD had opgeroepen om mee te protesteren.

Zie voor info https://www.iaa-demo.de

Of bekijk dit filmpje dat erg aan Bicycity 2007 en 2008 doet denken

 https://www.youtube.com/watch?v=a-1D7P34A0o






Geen opmerkingen:

Een reactie posten