Pagina's

woensdag 14 juli 2010

artistieke fietsparade eerste bericht

zingende fietsen kleuren de stad

hier al een eerste korte stand van zaken wat de voorbereidingen van onze "singing bikes - painting bikes" (werktitel) tijdens de autoloze zondag van 19 september. Bedoeling is om de fiets op een artistieke manier in de aandacht te brengen. We organiseren dit samen met Bains::Connective, het wijkhuis Sint-Antonius en het schepenambt van Jutta Buyse.

De "zingende fietsen" van de Logosfoundation worden de kern van het evennement. http://www.logosfoundation.org/scores_gwr/singbikes.html. De voorstelling 'Zingende fietsen' wordt gebracht met 24 fietsers uitgerust met een zingende buis plus een tiental andere fietsers met bijkomende instrumenten. Een impressie hiervan krijg je in de volgende film over het Fiets-Kunst-Festival in Cork van 2008 http://video.google.com/videoplay?docid=-1176753966606639384&hl=en#docid=-1176753966606639384
Het is een vrij lange film. Het gedeelte over de "zingende fietsers" zit van 20:30 tot 23:40.

Eerst is er een workshop waarop de fietsen worden geprepareerd. We moeten dus 24 fietsers hebben die met hun eigen fiets deelnemen en een holle "muziekbuis" op fiets monteren. Natuurlijk wordt de fiets niet beschadigd.

Rond 11u30 vertrekt de groep van 24 "instrumentalisten" en nog een tiental of meer begeleiders. De fietsers brengen de partituur (een "fietssymfonie") zoals voorzien met aanvullende geluiden (draaiende buizen ?) op een route die het Antoniusvoorplein, PARTS, Bains (TW) en Wiels in een grote acht verbindt. De Zingende fietsen vertrekken van op het Sint Antonius Voorplein, een van de achtergestelde wijken van Vorst waar op dat moment een wijkfeest door het wijkcomité georganiseerd wordt. De eerste tocht duurt ca 25 minuten, afhankelijk van het tempo.

We eindigen weer aan het Antoniusvoorplein en dan vertrekt de hele stoet een tweede keer, nu met deelname van kinderen die hun fietsen hebben 'geprepareerd' met klanktoestellen (wasspelden enz). Deze tweede tocht loopt weer langs Bains::Connective (TW), PARTS en Wiels., ook 25 minuten, maar deels langs andere wegen.

Uiteindelijk komen alle fietsers in de buurt van het Antoniusvoorplein langs "verf-tapijten" om aan de actie 'painting bikes' deel te nemen : moussetapijten gedrenkt in water- of kalkverf en de fietsers schilderen op de straat door er met hun banden doorheen te fietsen een kleurrijk en artistiek schilderij om de buurt op te fleuren.

Einde voorzien rond 13u. Eventueel past hier nog een receptie opgeluisterd door een "fietsende dichter". Maar dit kan nog wegvallen als we de begroting niet rond krijgen.

Jutta Buyse stelt via haar schepenambt geld voor een artistieke autoloze zondag ter beschikking aan Bains en Fietsersbond. Daarnaast hebben we nog een werkingssubsidie en eigen geld . We zijn nog in onderhandeling met Logos over een vergoeding. Ook moeten we nog een ruimte zoeken voor de workshop waar de fietsen moeten geprepareerd worden. En er is nog opzoekingswerk voor de juiste verfmengelingen die wateroplosbaar zijn en niet in het rond spatten. Bains en Fietsersbond zouden een jobstudent aanwerven om organisatie, promotie en alle contacten in goede banen te leiden.

Reacties en aanmeldingen welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten