Pagina's

vrijdag 9 juli 2010

afdelingsvergadering 30 juni 2010

Verslag afdelingsvergadering 30 juni bij Ruth&Kris op het terras

Aanwezigen: Rudi, Kris Vh, Ruth, Bart, Guido
Verontschuldigden: Gerina, Benedicte, Leen, Ludo, Alain

1 Contact met Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen
Benedicte was geïnteresseerd om meer te weten over onze werking, en eventuele samenwerking. Vooral rond Sint-Gillis zou Benedicte ook voor ons interessant kunnen zijn. Kris Vh vraagt Alain of hij iets weet.

2 Tour de France
Op het fietsplatform Brussel was er weinig animo voor de actie van GRACQ en IEB, uit schrik om te negatief uit de hoek te komen. Wij vinden dat spijtig, en verwijzen iedereen die toch wil deelnemen door naar GRACQ (http://www.gracq.be/AGIR/001Reagissez-TourFrance)

3 PlaceOvélo/masse critique
Dit vrolijk, ietwat anarchistisch evenement krijgt iets te weinig aandacht volgens ons. Kris stuurt een herinneringsmail naar de aangeslotenen met een oproep om hieraan deel te nemen. Volgende: 30/07

4 Fietscommissie Vorst
Het vorige verslag hebben we, na het nodige aandringen, gekregen. Spijtig genoeg konden we niet aanwezig zijn, evenmin als iemand van de GRACQ, omwille van het tijdstip overdag. We dringen aan om meer bijeenkomsten 's avonds te plannen, zodat ook de vrijwilligers makkelijker aanwezig kunnen zijn.
*Villo zal in Fase 2 (wanneer is dat?) ook in Vorst komen, met 8 stations. Spijtig genoeg komt er geen aan Sint-Denijs.
*Er is een privaat fietspunt geopend in Vorst, Velosofiets in de Zamanlaan (http://www.velosofiets.be/). Kris Vh neemt contact op met hen voor een samenwerking rond sensibilisering, welke ook een van hun doelstellingen is.
*Gewestelijke fietsroutes: de 12,4 km in Vorst zou eindelijk eens worden afgewerkt. We vinden dit uitgesproken goed nieuws, het heeft immers lang genoeg geduurd. Ook wenst de gemeente dit gewestelijke fietsnetwerk te verfijnen met eigen, gemeentelijke fietsroutes, in samenwerking met de gemeentes. Hoewel we elke bijkomende fietsinfrastructuur toejuichen, wensen we wel prioritair de afwerking en het onderhoud van de gewestelijke fietsroutes, hiermee is immers al een flink deel van de meest dringende routes afgewerkt. Kris Vh mailt naar de fietscommissie dat we hopen op de dringende afwerking van de GFR/ICR's, en stipt voor de rest een aantal trajecten in noord-zuid en oost-west doorheen de parken, in navolging van het pad door de Bempt (Groene Wandeling). Ook de Neerstalsesteenweg verdient meer dan een fietssuggestiestrook te midden van de tramsporen.
*70% van de BEV's zouden zijn afgewerkt. Met de hakken over de sloot slaagt Vorst er zo in om aan de vereiste te voldoen voor gewestelijke subsidies.

5 Autoloze zondag 19/09
Ons hoofdpunt: We willen een kleine kunstzinnige actie houden die dag, zodat we ons karretje kunnen aanhaken aan de manifestatie van Bains:connectives op 4 locaties, aan het wijkfeest op het Sint-Antoniusplein, aan Ten Weyngaert, aan Rosas en op de parking van Wiels. Vorst wil ons een budget tot max 1200 euro ter beschikking stellen om dit te organiseren. Vorige vergadering hadden we reeds gebrainstormd, en gedacht aan een fietsbandtekening om het 'va-et-vient' te illustreren. Ruth heeft een aantal filmpjes gevonden op het internet van dergelijke acties elders. Zij stuurt ze ook nog eens door.
Omwille van praktische moeilijkheden lijkt het ons echter niet vanzelfsprekend, we vrezen enigszins gebrek aan fietsers die door de verf wil rijden.
Een fietsfanfare waarmee we de verschillende locaties verbinden zou leuk zijn. Ruth vraagt of ze nog vrij zijn voor die dag. Terugvalmogelijkheden: zou het wijkkoor bereid zijn om op te treden op de fiets? En de circusschool, met hun eenwielers? Ook in Gent is er nog een groep die optreedt op de fiets. En misschien wil Didi de Paris wel iets doen voor ons. Afsluiten willen we doen met een apperitief in Wiels. Geplande tijd: van 11u tot 12u30 optreden, van 12u30 tot 13u apperitief.
Verder zou het leuk zijn als Ten Weyngaert (of de Movy Club) fietsfilmen projecteerden in die week. Met het motto: vragen doet geen zeer, vraagt Kris het aan de verantwoordelijke van de filmclub van Ten Weyngaert, en Guido praat met de eigenaar van de Movy Club. Ideetjes voor films: Ladri di biciclette (1948) en Beijing Bicycle (2001).

Volgende vergadering : dinsdag 31 augustus om 20u (plaats wordt nog meegedeeld)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten