Pagina's

donderdag 23 maart 2017

Brusselaars komen op straat tegen fijn stof

Brusselaars komen op straat tegen fijn stof

Actievoerders binden tientallen standbeelden mondmasker om 

Tientallen Brusselse standbeelden kregen zaterdag een mondmasker om, als protest ‘tegen het fijn stof en de vervuiling’.

Zo’n tweehonderd mensen die zich verenigen in het collectief Bruxsel’AIR, hebben zaterdagvoormiddag actiegevoerd tegen de luchtvervuiling en vooral het fijn stof in Brussel. De actievoerders tooiden heel wat standbeelden in de stad met een mondmasker. De actie werd breed gedragen door verscheidene milieugroeperingen, waaronder Greenpeace België. ‘De voorbije week werd in Brussel de informatiedrempel voor het fijn stof, vijftig microgram per kubieke meter, meermaals overschreden’, zegt Thomas Leroy, woordvoerder van Greenpeace België. ‘Wanneer de hoeveelheid fijn stof hoger ligt dan die drempel, heeft de regering de plicht om de bevolking te informeren. Fijn stof is zeer schadelijk voor de inwoners. Dit kan zo niet blijven duren. Vandaar deze actie, die eerder ook in andere steden liep.’

Om 13 uur kwamen de actievoerders samen op het Koningsplein, bij het bronzen standbeeld van Godfried Van Bouillon. Ook dat kreeg een mondmasker om. Met de actie roept Bruxsel’AIR op om structurele maatregelen te nemen tegen fijn stof, dieseluitstoot en dergelijke. De actiegroep vraagt een stedelijke tolheffing in Brussel, de afschaffing van subsidies voor bedrijfswagens, een verbod op dieselwagens en een verbetering van het openbaar vervoer en de infrastructuur voor voetgangers en fietsers.
Volgens cijfers van het Europees Milieuagentschap sterven jaarlijks 50.000 mensen in Europa vroegtijdig door luchtvervuiling. In België gaat het om minstens 10.000 mensen.


Brussels minister van Leef­milieu Céline Fremault (CDH) liet weten dat de ‘bekommernissen van de burgers niet in dovemansoren vallen’. Ze belooft alvast maatregelen voor de verbetering van de luchtkwaliteit. In juni 2016 keurde Brussel het Lucht-Klimaat-Energieplan goed, dat een permanente gewestelijke lage-emissiezone voorziet in het hele Brussels Gewest vanaf januari 2018. Alleen de minst vervuilende auto’s zijn vanaf dan nog welkom in het Gewest.


Joris Herpol
de Standaard 20-02-2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten